Follow by Email

torsdag 10 september 2015

Dekorera med färg 1Ibland behöver man piffa upp sin ask, pall, hylla för att bli riktigt nöjt och ge det ett eget uttryck.
I det här inlägget visar jag hur man kan måla en bild med hjälp av bokplast.
Du behöver en bild, bokplast, skärmatta, stål linjal, tape, mattkniv (bryttkniv), tape, målarfärg, svamp och ditt föremål att måla på.
Lägg din bild på skärmattan och tejpa fast bokplasten över bilden. Om bilden inte syns igenom kan du tejpa bilden på fönsterrutan, lägg bokplasten över och kalkera bilden.
Skär ut bilden. Har du många raka linjer såsom jag hade är det lättare att använda linjal än att skära "på fri hand".

Nu är bilden utskuren.
Ser till att ditt föremål är väl slipad. Jag slipade först med 150 och sedan med 240. Tänk på att slipa längs med träfibrerna. Torka bort all slipdamm.
Ta bort pappret från bokplasten och klistra bokplasten på föremålet. Tryck sedan extra noga på kanterna så att färgen inte kan krypa under plasten.

Min slöjdkollega Tommy Nyberg tipsar följande: Ett tips för att förhindra att färgen kryper under plasten är att stryka en gång med underlagets färg/lack först över schablonen. Då är det den som kryper under plasten och stänger till kanten på schablonen. Efter att första lagret torkat målar man den röda färgen och får garanterat knivskarpa kanter. Dessutom behöver man inte vara så försiktigt när man målar.

Häll upp lite målarfärg. Det behövs bara pytte lite, jag hällde upp för mycket färg (se bild) och fick sedan slänga synd.

Dutta på färgen. Det är viktigt att du duttar och inte stryker för då hamnar det lätt under plasten. Duttar inte för mycket färg annars kan det följa med när du drar av bokplasten.


Låt torka och dra försiktigt bort plasten. TADA en stjärna är född.


Lycka till/Annemarie
1 kommentar:

  1. Snyggt! Bokplats är så smart. Jag har använt det på porslin också och det funkar hur bra som helst.
    Tack för senast!
    /kraaam

    SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar!