Follow by Email

tisdag 27 oktober 2015

Knivspetsteknik/kolrosning

Att dekorera sina projekt med knivspetsteknik som också kallas kolrosning, är både lätt och roligt. Denna teknik är mycket gammal och Samerna har dekorerad sina föremål med den sedan urminnes. De har använt kol blandat med djurfett (därför kallas denna tekniken också kolrosning) och ristade fina mönster i ben. Tekniken används fortfarande, titta här för att se några exempel.

Testa själv och gör ett fint mönster på din ask, pall mm. Ok då börjar vi.Slipa ditt träföremål slätt med sandpapper och avsluta med p240. Ta bort all slipdamm med torkpapper.
Pensla på ett tunt lager med matt lack så att du förseglar ytan. Låt torka.
Lägg ett A-4 papper på bänken och gnid sedan barken (den kan vara från björk, furu, al mm) på ett medel fint sandpapper (till ex 150) så att du får ett fint pulver.
Häll pulvret från slippappret och ditt A-4 papper i en liten burk.

Häll i några droppar linolja och blanda med en liten rundstav. Tänk på att vara försiktigt med oljan häll lite i taget, det ska bli som en tjock välling.
Rita ditt mönster på ditt föremål eller........

Skriv ut en bild. Svärta baksidan av bilden med en mjuk blyertspenna (Du kan också använda karbonpapper fast det kan ge fläckar på ställen där du kanske inte har lackad och det betyder lite mer slipningsarbete)
Tejpa fast med den svarta sidan på ditt träföremål och rita av din bild genom att kopiera de linjerna på bilden. Använd en blyertspenna med stift och tryck inte för hård. När du är färdig tar du bort tejpen på ett hörn av bilden och kontrollera om du har fått med allting.


Ta en vass kniv och snida ungefär 1 mm in i träet på dina linjer.


Mönstret kan göras med olika bildhuggarjärn. Tänk på att trycka de rakt ner i träet.


Doppa nu ditt finger eller en liten tygbit i färgsmeten och gnid färgen in i mönstret.


 Torka bort all överflödig färgsmet med ett torkpapper och låt torka i 24 timmar.

Slipa eventuellt bort lacken eller ha den kvar. Om du tittar noga ser du små kvistar hos Lilla My på klänningen och bredvid hennes högre hand. Försök att undvika virke med kvistar eller trä med stark markerade årsringar så att dessa inte stör mönstret.


Lycka till och ha roligt!/Annemarie

4 kommentarer:

Tack för att du lämnade en kommentar!