Follow by Email

lördag 10 januari 2015

Sammansättning 2: Dold sammansättning med träplugg


Innan du bestämmer vilken sammansättning du vill ha på din träram skall du ha övat på tre sammansättningar. Här kommer beskrivningen på hur du gör en dold sammansättning med träplugg.


Börja med att markera 12 cm på ett träämne med en linjal och rita sedan strecket med en vinkelhake. Du behöver två delar så rita ett till streck 12 cm längre bort, precis som du gjorde nyss.


Sätt fast såglådan med bänkhakar och såga dina två delar, sedan sliper du bort "skägget" på kanterna med ett 240 sandpapper. Slipa bara lite grann du ska bara ta bort de små flisor efter sågningen.Markera mitten på kortkanten av din träbit med hjälp av ett ritmått. Tillverkar du en bredare träram så skall du borra två håll men i övningsbiten nöjer vi oss med 1 hål.


Sätt fast träbiten i skruvstycket till pelarborrmaskinen. kontrollera med vattenpass att den sitter vinkelrätt. (Det borde den göra om båda sidorna av din träbit är sågade i en 90 graders vinkel).


Ställ in bromsen och borrar 18 mm med 6 mm borr.


Sätt i hålmarkeringsspetsen i ena borrhålet.Tryck ihop träbitarna som de ska sitta. Ta hjälp av en rak träbit så att dina delar hamnar i en 90 graders vinkel. Hålmarkeringsspetsen ger ett märke exakt där du ska borra i den andra träbiten. Borra hålet i den andra delen med 6,5 mm borr. (18 mm djupt)Såga en träplugg på 30 mm längd av en rundstav på 6 mm i diameter med en kontursåg.Limma dina två delar ihop och efter 20 minuter kan du slipa och sedan är du färdig!!!!Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar!