Follow by Email

lördag 10 januari 2015

Sammansättning 1: Halvt i halvt


Innan du bestämmer vilken sammansättning du vill ha på din träram skall du ha övat på tre sammansättningar. Här kommer beskrivningen på hur du gör en halvt i halvt sammansättning.


Börja med att markera 12 cm på ett träämne med en linjal och rita sedan strecket med en vinkelhake. Du behöver två delar så rita ett till streck 12 cm längre bort, precis som du gjorde nyss.


Sätt fast såglådan med bänkhakar och såga dina två delar, sedan sliper du bort "skägget" på kanterna med ett 240 sandpapper. Slipa bara lite grann du ska bara ta bort de små flisor efter sågningen.


Vässa en penna, sätt den i ett ritmått och ställ in ritmåttet efter träämnets bredd.


Rita ett streck på båda dina delar så som bilden visar. Ser till att ritsmåttets kant hela tiden nuddar träet.


Överför strecket du gjorde nyss på sidorna med hjälp av vinkelhake. Gör detta på båda delarna.


Rita med hjälp av ritmåttet mitten på sidorna av dina två träbitar.


Såga fram fram till strecket med elektrisk kontursåg. (Du kan också såga med japansåg eller ryggsåg. Då hjälper jag dig med att göra en startskåra på bandsågen)


Såga bort ovandel i såglåda, när du har gjort det har du två delar. Kolla om de passar bra ihop. Kanske behöver du fila eller lägga till lite fyllning av blandat lim och sågspån.Limma sedan ihop med trälim och spänn fast med en tvingman.


Markera mitten och borra ett håll (6mm borr) så djupt att den borrar i dina två delar men inte genom båda. (Ställ in pelarborrmaskinens broms)


Limma fast en rundstav och såg bort efter 10 minuter med japansåg eller kontursåg. Slipa med sandpapper och så var du färdig! Bra gjort.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar!