Follow by Email

lördag 15 november 2014

Graverad ljuslykta del 2I förra inlägget visade jag hur man skär av botten av en flaska, nu visar jag hur jag gjorde en träbotten till den. Jag kommer att svarva men det går också bra att tillverka den på annat sätt :-)Börja med att rita en cirkel med passare på ditt träämne (mina träämnen till bottnar var mellan 25-30 mm i tjockleken).  Cirkeln skall ungefär vara 20 mm större än ytterdiametern av din flaska. Borra i mitten av cirkeln med  2 mm borr genom hela träämnet. Se bilden ovan.
Spänn fast i skruvstycket och borra med 65 mm borr 4 mm djup. Det lilla hålet hjälper dig att hitta centrumet. Med denna fördjupning kan du sätta fast träämnet i svarven men innan du gör det.....
vänder du på träämnet och borrar en fördjupning på andra sidan med 22,4 mm borr så att du får plats till ett värmeljus. Eftersom du har borrat genom träämnet så vet du att den hamnar exakt i mitten! Såga ut cirkeln på elektrisk kontursåg och sätt i svarven.
Svarva nu utsidan och sedan en liten fördjupning så att din flaska får plats. Medan den satt i svarven passade jag på att vaxa den med bivax efter att jag hade slipat den med sandpapper.
Nästa färdig, nu skall du borra lufthål så att ditt värmeljus får tillräckligt med sure och inte slocknar. Här borrade jag ett håll på en diametern av 11 mm ovanifrån och
från sidan. Har du inte så mycket utrymme kan du också borra två hål på 7 mm. Du får testa vad som fungerar för just din flaska. Och du kan också borra håll innan du sågar ut din botten till en cirkel och innan du svarvar.


Såååå gött färdig, brygg en kopp te eller gör varm choklad, luta dig tillbaka i din fåtölj, tänd din lyckta och njut!

Hej då/Annemarie.

2 kommentarer:

 1. Den bli fin din flasklykta. Jag har också testat, men tycker att det är svårt att få ett snyggt snitt med glasskäraren. Vad hittar man en sån som du har?

  Angående sockutmaningen: jag och min syster har utmanat varandra att sticka 12 par i år för att minska lite på garnlagret. Nu har jag bara en socka kvar....

  Klart att vi ses i januari.
  /kraaam

  SvaraRadera
 2. Carin länken till glasskäraren finns i första inlägget. Bye see you soon!

  SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar!