Follow by Email

tisdag 11 november 2014

Graverad ljuslykta del 1


 
Efter att ha sett Ingemar Wiklunds fina lyktor ville jag testa själv och kommer att berätta i tre blogginlägg hur du kan göra för att få flask ljuslyktor. (En julklapp kanske?) Det första inlägget handlar om hur du skär en flaska. Sedan berättar jag hur man kan göra en fot och i sista inlägget ger jag några tips om var man skall tänka på när man graverar på glas. Ok del 1: Skära en flaska i två delar.Börjar med att lägga dina flaskor i varmt vatten för att avlägsna etiketten. Ibland hjälper det inte med varmt vatten och behövs det tyngre medel för att få bort limmet till exempel balsam terpentin. Din flaska skall ha ett slätt yta. Innan du börjar vill jag att du tittar på den här filmen som visar hur du gör. (För andra som vill köpa en Kikajou glasskärare här finns information). Det viktigaste är att du lär dig hur du ställer in glasskäraren. Vi separerar flaskan på ett enklare sätt.
I filmen skär de flaskan på fri hand, jag har testat det några gånger och har kommit till slutsatsen att det är lättare att ha stöd från bordet. Ställ din flaska i glasskäraren och ställ in den. Jag hjälper dig gärna. Se till att du har lika stor avstånd mellan båda klämmorna (mätt med linjal) innan du spänner fast skäraren se bild nedan.


Ser till att flaskans botten har stöd mot bordet och snurrar glasskäraren långsamt. Skär bara ett varv!Ta på dig skyddsglasögon och handskar. Värm upp snittet genom att snurra flaskan 4 gånger ovanför ett levande ljus. Doppa sedan din flaska i kallt vatten.
Oftast räcker det att göra detta 2 gånger men vid tjockare flaskor kan det behövas göra 3-4 gånger.Slipa sedan din flaska genom att ställa den på en slipskiva och slipa tills undersidan är helt matt se bild ovan.
Nu är din flaska klar och har det gått bra så har du två delar. Om du vill kan du använda undersidan till en burk.


Det blir liksom återvinning av återvinning. Men tänk på att locket skall sitta löst annars spricker glaset. Hur du kan gå till vägen för att göra ett lock ser du här.

Hej då/Annemarie

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar!