Follow by Email

tisdag 17 februari 2015

LövsågsarbeteHär har jag sågat ut en figur i en bricka av björkfanér och sedan limmat den på ett mörkare träslag. Jag valde att göra ett smycke men med denna teknik kan det bli vad som helst, allt från nyckelhängare till tavla eller varför inte ett lock på en ask.
Det här är vad du behöver
Tänk ut vilken form du vill ha, såga två brickor i två olika träslag (till exempel björk och valnöt) och limma din figur med ett tunt lager trälim på din bricka. Du kan spä ut trälimmet genom att blöta ner din pensel med vatten.
Borra ett håll i din figur och montera ett fint sågblad i en guldsmedssåg eller lövsåg. Eftersom vi på Kvarnbyskolan bara har stora lövsågar använde jag en guldsmedssåg den ligger lättare i handen. Trä sågbladet genom hålet, figuren skall vara uppåt och sågbladets tänder neråt. Spänn fast sågbladet.
Spänn en lövsågsbräde fast i baktången och såga ut din figur. Ta det lugnt, försök att inte använda för mycket kraft och försök att hålla sågen i en vertikal linje.
Innan du börja såga kan du borra håll på flera ställen där din figur har runda kanter eller cirklar. Jag borrade till exempel håll på blomman och tassarna på hunden. Har du en större figur kan du såga ut den med den elektriska kontursågen. Efter att du har sågat ut din figur slipar du bort pappret och om du vill kan du försiktigt fila insidan av din figur med en nålfil.
 Limma på baksidan med trälim men akta dig att du inte ta för mycket lim nära kanten där du sågade (annars syns det sedan på det mörka träslaget) och låt torka i 20 minuter.
Rita den form du vill ha på brickan, såga ut och slipa.
Borra håll om du vill ha den som smycke eller nyckelring, vaxa försiktigt med bivax och montera sedan en länk.
Färdig, bra jobbat/Annemarie

1 kommentar:

  1. Hej Annmarie! Tack för din fina blogg den är så inspirerande. Var köper du de fina kedjorna med lås?

    SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar!