Follow by Email

tisdag 3 september 2013

LEGO® gubbe steg-för-steg


I det här inlägget visar jag en legogubbe med svarvade armar och ben. I detta inlägget är allting tillsågat och berättar jag steg för steg hur du kan tillverka din egen legogubbe. Det underlättar om du har tillgång till en elektrisch kontursåg och en rondellslip.

Börja med att hämta ritningen https://www.pinterest.se/pin/177047829075955811/ och kopiera den i den storlek som du vill ha din gubbe. Tänk efter, gör du den för stor kommer dina delar blir för tjocka och kan du inte såga dem med den elektriska kontursågen. Skriv alla mått till alla kroppsdelar på pappret så att du vet vilken tjocklek ditt träämne ska vara till varje kroppsdel.
Klipp ut kroppen och rita av på träämnet och såga ut. Slip den fin efteråt och borra håll exakt i mitten för huvudet.
Ser till att ovansidan och undersidan av benen är raka och jämna annars kommer din gubbe inte att stå rak. Använd vinkelhake! och såga ovansidan av benet först rak så att du sedan kan rita ett kryss och hitta mitten för rundstaven (se nästa bild)


Fila och slipa för finaste resultat :-)

Borra mitt i krysset nypa av en spik och sätt i det hålet du just borrade. Lim "mellandelen" som sitter mellan kroppen och benen under kroppen och lägg på rutig papper.Rutorna hjälper dig att lägga benet på rätt plats. Tryck till så att du får ett märke på undersidan av "mellanstycket". Nu vet du var du ska borra för att sätta in rundstaven. Ta bort spiken ur benet och sätt i en rundstav (Alla mina rundstavar är 4 mm i diametern till det här projektet, förutom handleden som är 6mm) Till huvudet kan man använda rundstavar i olika dimensioner eller såga och slipa rund på rondellslip. Eller så kan man svarva huvudet, nacke och pluppen på huvudet ur ett stycke. Gör så här:

Såga ett ämne i det träslaget som du använder till din gubbe i måtten 10 cm lång och 5cm bredd och 5 cm djup.


Rita sedan ett kruss från hörn till hörn på båda sidor se bild.


Spänn vast ditt ämne och gör en fördjupning på ena sidan precis på krysset. Detta kan du göra med stämjärn och träklubba eller såga med japansåg eller ryggsåg.


Spänn fast ditt ämne mellan dubbarna och svarva den rund. Sedan svarvar du nästan till det mått som du behöver till ditt huvudet. (2 mm extra för slipning).Markera nu var du vill att din nacke ska sitta och var pluppen på huvudet ska vara. Kolla måtten på din ritning.


Stick nu in med stickjärnet pö om pö till önskat tjocklek. På bilden ser du att nacken finns på vänster sidan och jag håller på med ploppen ovan på huvudet.


När du har svarvat huvudet i rätt mått kan du ta bort anhållet och slipa. Jag svarvade en plugg vid halsen så att jag slipper borra och limma fast en. Såga bort rundstaven vid huvudets ovansidan.
Tillverka huvudet och armar. Tänk på att man ska rita armen framifrån och från sidan. Jag slipade armen först på rondellslipen och sedan för hand, det var mycket jobb med det blev fint.
Jag borrade först insidan av händerna. Ritade sedan utsidan med spirografen. Händerna fick bli lite tjockare för annars går de lätt sönder. Innan jag sågade ut händerna hade jag borrat ett håll ovanifrån för en 6 mm rundstav till handleden.

Limma ihop händerna och handleden och slipa. Jag säger alltid till mina elever att jag aldrig tvingar någon att slipa med det blir så mycket finare........Nu är bara det sista kvar: limma ihop din gubbe. Om man vill kan man bara limma fast benen så att man kan röra armar och huvudet. Tjaaa nu är du klar eller.... hmmmm den behöver kanske ha en fin färg???

Hej då/Annemarie
Om du som elev eller lärare har tips på hur detta inlägget eller något annat inlägg på bloggen kan förbättras kom då gärna med tips då blir jag jätte glad!!!
3 kommentarer:

  1. Coolt. Måste testa att göra en LEGO-gubbe. Tack för att du är en inspirationskälla:-)

    SvaraRadera
  2. Så himla mycket fina saker du gör, helt fantastiskt!! Lego gubben är underbar, men även alla dina andra saker!! Oj vad jag skulle vilja ha tillgång till träslöjd

    SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar!