Follow by Email

fredag 13 september 2013

Brodera på träLänge har jag velat testa att brodera på trä, i veckan gjorde jag det och jag blev väldigt nöjd med resultatet. Jag ville ha en snygg baksidan så jag limmade en mellan bricka på baksidan av broderiet och sedan en baksidan. Här följer en beskrivning.
Börjar med att rita ett mönster på rutigt papper. Innan jag började rita hade jag förminskad rutorna till 2.5 mm stora. Rosen som jag broderade blev rätt så stor (smycket blev 48 mm så det fick bli en brosch)Materialet som jag använder är 3mm tjock björkfanér. Såga tre kvadrater som är några centimeter större än ditt broderi och slipa med 240 papper (sedan eventuellt med 400 papper).
Sätt ditt mönster fast med tape på en utav bitarna och trycka fördjupningar med en syl på varje hörn till korsstygnet. Jag använde en linjal som stöd så att det blev rak.
Ta bort pappret och borra hål. Jag borrade med 1mm borr i pelarborrmaskinen.
Nu kommer det allra roligaste: Brodera. Jag broderade med DMC Mouliné garn som jag delade på två trådar. Hur du broderar korsstygn kan du se här.Så nu är mina rosor färdiga. I efterhand ångrar jag att färgerna ligger väldigt nära varandra och kontrasten inte blir så stor. Nu vet jag det till nästa gång.
Rita av omkretsen på ditt mönster på andra brickan. Detta kommer bli mellan brickan. Om du vill kan du slipa den så att den blir lite tunnare. Såga.
Limma mellanbrickan och den tredje bricka på baksidan av broderiet.

Tvinga smycket med limtving. Lägg några skyddsbrickor emellan så att du inte får märken. Akta dig att du inte limmar fast dina skyddsbrickor, du kan eventuellt ha papper mellan dina skyddsbrickor och broderiet.

Efter torkningen sågar du den formen som du vill ha på ditt smycket och slipar kanterna.

Jag limmade ett spänne på baksidan av rosorna....

Men borrade hål och gjorde en länk till mina hjärtan som var mindre i storlek. Detta var riktigt kul!!!! Undrar hur det skulle se ut om man broderar på ett lock till en ask.... Hmmmm jag återkommer.... kanske......

Annemarie9 kommentarer:

 1. Alltid lika inspirerande! Tack för du delarmed dig!

  SvaraRadera
 2. Jättefina :) så spännande när man tar en teknik och applicerar den på något oväntat !

  SvaraRadera
 3. Vilken kul idé! Jag ser ett broderat svep-armband...
  /kraaam

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Frisky det har jag testat också men jag blir inte nöjd med själva sveparmbandet tyvärr. Ha det! Kraaaaaaaam tillbaka

   Radera
 4. Superfint!!! Vilken kul id'e!!!

  SvaraRadera
 5. Tack för din inspirerande blogg! Vi gör dessa fina halsband med våra elever, men söker nu efter kulkedja med fina lås. Har du några tips på billiga och bra?
  Anna

  SvaraRadera
 6. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 7. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar!