När de på 365 saker du kan slöjda utlyste en tävling på vad man brukar slöjda på sommaren tänkte jag meddesamma på mina svampar. Kanske inte något att vinna en tävling med men väldigt kul att göra i alla fall.
Du behöver färska grenar. Här har jag två björkgrenar och en gren från en asp. Förstås kan man inte bara gå och såga ner men nu var det en granne som behövde skydda elledningen från grenarna. Det är underbart att snida i färsk virke mycket lättare än i torrt.
Såga en rejäl bit så att du ha en bit av grenen att hålla i när du täljar. Sedan tar du bort barken. Om du nu måste lägga ifrån arbetet för att maten är färdig mm kan du lägga grenen i en plastpåse i kylskåpet. (Det håller minst en vecka, kanske längre)
Jag brukar såga några spår med japansågen, en vid foten av svampen och en vid hatten.
De blir lättare att tälja då mot hatten och ner mot foten.
När svampen är färdig skär/sågar du den från grenen och låter den torka på ett svalt ställe. Om du ändå vill måla din svamp kan du redan nu lägga på ett första lager vattenbaserad färg så att torkningen går långsammare och det uppstår mindre risk för sprickbildningen.
Får ingen panik om det spricker ända för ofta krymper sprickan i sådana små föremål igen när svampen har torkat helt.
Sedan använder jag mina svampar på vintern som knop till lock, hängare i julgranen, dekoration i julkransen eller varför inte som berlock på ett halsband?????
Annemarie.
Jag gick ett år på folkhögskola och gick prova på olika material. När jag tittar in på din sida längtar jag tillbaka till träsalen :) Svamparna är hur söta som helst! ...och husen och fåglarna, och burkarna, du gör jättemycket fint!
SvaraRaderaHej
SvaraRaderaVilka fina svampar! Vad använder du för att kunna hänga upp svamparna? Hur fäster du i svampen?
Hej, jag gör en ögla av ståltråd ( bindtråd) 1 mm tjock sedan borrar jag ett håll med 1 mm borr och limmar med trälim eller epoxylim om jag ska använda det som smycke.
SvaraRadera