Follow by Email

tisdag 6 november 2012

Svarvade pingviner i olika träslag 
 

Jag svarvade några fåglar/pigviner i olika träslag och idén fick jag här ifrån. Lars Beller använder återvunnit trä från gamla möbler. Jag kollade vad jag hade på vinden och i slöjden och hittade några bitar teak, valnöt, björk, körsbär och förmodligen indisk rosenträ. Om du också vill svarva i olika träslag gör du på följande sätt: (och glöm inte att kolla på vinden om det ligger några gamla stolben in ett fint träslag :)


Börja med att rita upp din figur i riktig skala framifrån och från sidan. Formen är ju detsamma eftersom du svarvar men träslagen blir olika.


Rita också de olika sidor på ditt svarvämne med de olika träslag, framifrån, bakifrån och ovanifrån. Då kommer du att få en förståelse på hur din figur kommer att se ut.Såga till dina delar och ta extra marginal minst 6 centimeter på längden, och en halv centimeter på bredden, när du limmar dina bitar så kan de förskjuta lite grann och då är det bra att ha marginal så att jag kan hyvla bort i planhyveln. Ta ordentligt med lim och penslar båda sidor, tvinga ordentligt med tvingman eller limtvingar.


Man kan inte limma alla delar på en gång först ska de "innersta delar" limmas och efter två timmar (eller nästa lektion) de andra delar. Det är mycket väntetid så det är bra om du redan planerar för din nästa projekt. När allting är färdig limmat ska du kapa din  bit vinkelrätt i kaplådan och förbereda ditt svarvämne så här (Klicka på här)
 


Näsan på fågeln gjorde jag genom att vässa en rundstav med en pennvassare. Sedan slipade jag utsidan och slipade delen som man limmar mot huvudet lite konvex eftersom huvudet är rund. Jag borrade hål i fågeln och näbben för en lite plugg (tandpetare 2mm) och limmade. Ögonen är ditt målade på de fåglar i kortet ovan men man kan också borra håll (Se fjärde kortet i inlägget).

5 kommentarer:

 1. Kwam via een lange omweg op je blog terecht.Mooie pinguins.
  Reageer even omdat ik het leuk vind een nederlandse slöjdleraar in Zweden te vinden. Vele jaren geleden was ik de enige nederlandse textilslöjd lärare in Zweden.Kom zo nu en dan even bij je buurten.
  Anje

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hoi Anje,
   Bedankt voor je kommentaar. Werd gelijk nieuwsgierig naar jou. Ben je nog steeds slöjdlärare of zit je weer in Nederland. Ik probeerde daar achter te komen op je blogg en geloof dat dat laatste klopt eller?
   Groeten van Annemarie

   Radera
  2. Så mycket fint du gör! Gillar dessa fina pingviner mycket!

   Måste testa att göra en läskburksstjärna någongång...

   Radera
 2. det här kan vara den bästa pysselblogg jag någonsin besökt! åh, vad jag önskar att jag haft en slöjdlärare som dig för 10 år sedan.. då kanske jag lärt mig något och kunnat testa på dina projekt idag. men nu har jag "tummen mitt i handen". dessa pingviner är fruktansvärt fina!

  SvaraRadera
 3. Jisses vilka slta pingviner.tÄr det några du säljer?? Skulle bli så söta i blivande barnrummet. Om du säljer kan du väl kontakta mig camilla_hakansson (at) telia.com

  SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar!