fredag 28 september 2012

Julbock i betong


Min väninna hade köpt en julbock i betong och jag blev sugen att göra en själv. Jag köpte formgummi på Panduro och satte igång.


Först ritade jag av bocken och sågade den i furu och lackade den.



Sedan penslade jag många lager ..... på. På förpackningen står att det räcker med 10-15 men jag tror att det är i det minsta läget så jag strök 25 gånger. Här ligger den på bakplåtspapper men i efterhand är det lättare att bara lägga den på en plan bricka av plast.


När allting hade torkad ordentligt tog jag bort gummin och kvar blev en fin form.


Innan jag gjorde betong mätte jag innehållet av formen och markerade detta på min yoghurt burk så att jag visste hur mycket betong jag behövde blanda.


Jag tryckte träbocken i fuktig sand så att min form inte skulle ändra formen när jag häller i den tjocka betongen.




Nu är det dags att blanda betongen. Använd hanskar och munskydd för betongen är giftig och blanda till en tjock yoghurt. Akta dig för att hälla i för mycket vatten.



Efter att du har gjutit betongen ska du försiktigt skaka formen så att alla luftbubblor kommer upp till ytan. Täck det hela med plast så att betongen kan bränna i lugn och ro. Låt det bränna i minst 48 timmar eller längre och sedan kan du ta bort silikon formen. Slipa kanterna vid behov med sandpapper.



Nu är det bara att sätta igång att gjuta många till dig och dina vänner.

lördag 22 september 2012

Att göra länkar/spiraler





När man gör smycken eller vill göra hår till en figur eller vill använda en spiral som man drar ut till sin korg i luffarslöjd är det bra om man kan göra spiraler. Här kommer en instruktion på hur man gör.





Detta behöver du: skruvdragare, ståltråd, kombinationstång, sidavbitare och en stålrundstång. Diametern på stålrundstången bestämmer hur stor din spiral i diameter kommer att bli.



Klipp av en bit ståltråd och böj en ögla på ena änden av tråden med kombinationstången.


Andra änden böjer du rund stången ser till att inget sticker ut, nyp till med kombinationstången i så fall, det ska ligga helt slät kring stången.


Spänn delen med öglan fast i skruvstädet.



Sätt stången i skruvdragare och sträck tråden. Se till att skruvdragaren står på lägsta varvtal innan du börjar. Håll med ena handen i skruvdragaren och med andra handen löst på ändan av stålrundstången Snurra LÅNGSAMT med skruvdragaren och se till att ståltråden lägger sig snyggt bredvid varandra.


Nu kan du klippa länkar med hjälp an sidavbitare, det är lättast när du drar ut spiralen lite grann och klipper av en länk i taget.

måndag 17 september 2012

Svarvad fågel 2






Fågeln från förra inlägget fick ett syskon, kvisten på magen fick bli naveln. Det var daxs att tuffa till fåglarna. Jag valde att måla näbben och att fixa frisyren.


Att fixa en frisyr är hur enkelt som helst. Jag valde att köpa några diskborste på Rusta. 3 styck för 10 kronor då kan man fixa många frisyrer. Tofsarna drar man ut med en tång, borra hål, lite lim och klaar is Kees (Lite holländska skadar inte). Det finns mycket mer material som kan tjäna som hår. Vad sägs om riktiga fjädrar, eller stålfjädrar (spiraler) som man gör själv med hjälp av skruvdragare och en rundstav av stål, som jag kommer att visa i nästa inlägg.

torsdag 13 september 2012

Svarvad fågel


Sådana här fåglar går att köpa (Kristian Vedel tillverkade sådana på 60-talet) men det är grymt kul att svarva en fågel själv. Fågeln är svarvad i björk och i två delar: kropp och huvud. För mina elever: Det är inte det lättaste att svarva huvudet, men vem säger att huvudet ska vara perfekt rund, eller rund överhuvudtaget, varför inte testa med  ett avlång huvud???? Jag fundera om jag ska måla fågeln eller bara näbben eller inte alls. Jag återkommer när jag har bestämt mig.



Vid ett senare tillfälle föddes en hel familj. Dessa fick vara lite tjockare en första fågeln.

söndag 9 september 2012

Leksaker i trä


Hittade dessa djur på loppis. Tänkte att det kunde vara en inspiration till mina elever. En kul utmaning att svarva nosen hjulen och svansen. Lite svårare när man väljer att göra något djur som liknar katten på bilden.. LÅT DIN FANTASI FLÖDA!




Inget lim används. Huvudets och svansens rundstavar fungerar som spärr till hjulen.


Om du kommer att använda samma konstruktion är det bra att du borrar först innan du sågar.

tisdag 4 september 2012

Svarva en flaska

I somras var jag på svarvkurs med Åke Landström och han hade svarvat en flaska. Jag tänkte med en gång på alla mina elever som dricker läsk. För en gång skull är det ok (fast inte under lektionstid!). Jag utvecklade träflaskan till en ljusstake. Här kommer beskrivningen till alla mina härliga elever och alla andra svarventusiaster.






Börja med att rita en ritning i skala 1:1 ta med alla mått. Gör sedan en planering


 Mät 21 cm, dra ett streck med vinkelhake (anslagsvinkel) och såga så rak du kan. Är biten inte för lång kan du såga i "kaplådan"



Rita ut kryss i båda kortändan från hörn till hörn, var noggrann och använd linjal


Hugga ut ett kryss på ENA kortända med stämjärn och träklubba



Ställ in ritmåttet från kortändans mittpunkt till hörnet


Rita streck på alla fyra sidor, två streck per sida ändrar inte måttet på din ritmått



Spänn fast och hyvla nu alla fyra sidor fram till strecken som du ritade på långsidorna


Så här skall din träbit se ut efter hyvlingen


Sätt ditt svarvämne i svarven och kontrollera att anhållet inte slår emot ditt svarvämne när svarven startas



Dessa två svarvjärn kommer du att använda, börja med den bredaste


Börja med att svarva ditt ämne rund och sedan 67 mm tjock, mätt hela tiden med skjutmåttet


Klistra markeringstape på anhållet med alla mått., detta hjälper dig att se var flaskans hals börjar



När du har svarvat den bredaste delen på flaskan och har kommit en bit på halsen så skall du byta till det lilla anhållet så att du kan komma nära. När du har svarvat måtten 29 mm och 26 mm på halsen så kommer jag och hjälper dig men du skall innan dess ha markerad på flaskan med blyerts var det är 29 mm (var halsen första "förtjockning" ska komma) och var det är 26 mm (den sista "ringen på flaskan)


Nu är det dags för slipning. Ställ spånsugaren riktigt nära. Be Annemarie att ändra varvtal och ta bort anhållet helt (KLÄM RISK!) Börja med ett grovt slippapper (60-80) sedan 100 och till sist 240. Låt det ta tid, det blir kanon fin sedan!


Vill du också göra din flaska till ljusstake plocka då fram ett rör på 16 mm och skär av 2 cm med rörskäraren


Slipa ovansidan av det lilla röret med fint slippapper (240) och tvätta händerna om de blev lika smutsiga som mina efter att jag skar röret. Ta inte i din flaska för den kommer bli mycket smutsigt. När du ändå står vid kranen lägg då din glasflaska i en bunke med varmt vatten så att etiketterna lossnar. Det tar ungefär 10-15 minuter.


Borra hål i flaskan och sätt i röret se till att den inte sticker upp för då kan du ej sätta tillbaka kapsylen.
Låt dina etiketter torka och när de är torra så limmar du dem på flaskan med utspädd trälim. (Doppa bara din pensel i vatten och sedan i trälim då blir det bra)  Till sist kan du utbehandla din flaska med bivax så att den står emot smuts bättre.


Äntligen färdig!!!! Nu skriver du en utvärdering och berättar bland annat vad du har lärt dig.