Follow by Email

tisdag 15 november 2016

Tillverka en hörlurpåseLigger dina hörlurar också alltid längst ner i väskan i en enda röra? Här är lösningen: Tillverka en hörlurpåse. Johanna Saltberg lärde mig hur man gör. Följ med i beskrivningen och gör en fin påse i skinn du med.


Börja med att tillverka en mall i papper och kolla om dina hörlurar passar. När du har gjort din pappersmall gör du den i kartong då blir det lättare att rita av din mall på lädret.

Du behöver tunt skinn som är mellan 1-1.5 mm tjock. Lägg din mall nära kanten på skinnet men undvik felaktigheter i lädret och rita runt mallen med en fettpenna eller modelleringsjärn om du använder vegetabilisk garvat skinn.


Lägg lädret på en skärmatta och skär med brytkniv. Tänk på att bladet ska vara vasst och håll kniven vinkelrätt mot underlaget.
Vik vecken och gör dem skarpare genom att hamra med den kulriga sidan av driv- och planeringshammaren på vecken. Se till att din påse ligger på en slätt yta till exempel en marmorskiva så att du inte får märken i lädret.

Markera ut mitten för sladden och gör ett oval hål genom att göra två håll med hjälp av en hållpipa (2 mm) och skär sedan bort lädret emellan hålen med brytkniven.


Sätt hörlurarna på plats och vik ihop påsen och linda sladden rund påsen för att markera var du ska skära dina insnitt för kontakthållaren. Beroende på hur lång din sladd är hamnar insnittet på framsidan eller på baksidan. Se till att skära snittet minst 5 mm från kanten. (Du tar förstås ut dina hörlurar och lägger din påse platt på¨skärmattan när du skär dina insnitt). Du kan också använda ett stämjärn för att göra dina insnitt om du har rätt bredd på stämjärnet på din skola.Stryk att tunt lager med lim på sömnsmånerna och lim ihop och lägg i press i några minuter.
Markera på finsida för sömnen. Man brukar markera så långt från kanten som din påse är tjock. Så min påse är 3mm i tjockleken så jag markerar 3mm från kanten. Du kan ställa in passaren och markera med den. Sedan trycker du genom lädret med en syl. Se till att hålla sylen lodrätt. Du kan också använda dig av en lädersporre.
 


Nu är det dags att sy. Klipp en kraftig sytråd på 60 cm. Vaxa den och trä båda ändarna i nålerna. Vill du att tråden inte går ur nålen fråga då din lärare på hur man kan fästa dem utan att lägga knutar.  Leif Blomkvist visar hur du kan sy dina sömmar titta här. 

Håll finsida emot dig och för båda nålar genom de första två hålen och dra åt. Håll sedan ner den vänstra tråden och stick genom andra hålet med högra nålen, nu har du en nål på varje sida. Stick tillbaka nålen till baksidan genom tredje hålet. Dessa stegen upprepas i kommande hål.

Du kan fästa tråden genom att sy tre stygn tillbaka men jag tycker att det är snyggare genom att knyta två knutar och gömma dem mellan lädret. Fråga din läraren hen visar gärna.
Såååååå färdig. Äntligen är allt trassel med dina sladdar över. Om du tillverkade din påse i vegetabilisk skinn kan du dekorera den med läderplastik.
Tack Johanna, du är bäst!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar!