Follow by Email

fredag 2 september 2016

ÖverlevnadsarmbandI det här inlägget lär du dig att knyta ett överlevnadsarmband. Överlevnadsarmband är något som används av äventyrare och fritidsfolk. Man har alltid rep nära till hands om du repar upp ditt armband. Dessutom är det också snyggt som armband. Tekniken som används heter macramé.

Försök att följa instruktionerna genom att läsa texten och titta noga på bilderna. Förstora bilderna för att se hur trådarna löper om du tycker att det är svårt att se. Då börjar vi:

1. Klipp en bit nylonsnörre på 2.5 meter i den färgen du gillar.
2. Försegla änderna genom att bränna med en tändare. Håll ändarna (en i taget) mycket kort i flamman. (Läraren tittar på och förstås leker du inte med tändaren och är du mycket noggrant så att du inte bränner dig)
3. Mätt omkretsen på din handled med måttbandet.
4. Ta tag i både ändarna och vik snöret dubbelt.Nu kan du välja att följa den här video på Youtube https://www.youtube.com/watch?v=LtlLPxSMfds
eller följa beskrivningen som följer här nere:

5. Tejpa fast på bordet med markeringstejp,  gnugga ordentligt med fingrarna på tejpen så att den sitter fast. Räta ut det dubbelvikta snöret. Du har tejpen vid magen alltså du sitter framför snöret.
6. Dra av 1 cm av omkretsen på din handled och markera den längden med ett blyertssträck på bordet. (Min omkrets var 15.5 cm jag gör en markering vid 14.5 cm)
7. Ta tag i högre snöret och gör en ögla. Ovansidan äv öglan är där ditt pennsträck är på bordet.
8. Gör likadant på vänstra sidan.

9. Ta tag i änden van vänstra tråden, för den under de två mittersta trådarna (från och med nu kallar jag dem för mittisarna) och trä tråden genom högra öglan. Kolla noga på bilden så tror jag att du förstår.10. Tejpa fast öglorna på bordet, gnugga ordentligt med fingrarna på tejpen så att den sitter fast.


11. Lägg nu den vänster tråden åt höger, över mittisarna.
12. Ta upp den högra tråden i ändan och trä den under mittisarna och upp genom vänstra öglan.
13. Ta tag i båda ändarna och dra åt. Ju hårdare du drar desto stadigare ditt armband blir. Men försök att dra lika hård för varje knyt du gör.


14. Gör nu exakt tvärtom. Lägg den högre tråden åt vänster.

15. Trä den vänstra tråden under mittisarna och upp genom den högra öglan och dra åt igen.

16. Ta nu loss tejpen på ovansidan. Ta tag i knyten och dra försiktigt i den högre av mittisarna så att öglan blir mindre. Gör exakt likadant med den vänstra öglan.
17. Tejpa fast igen och upprepa steg 11 - 15
Ett Tips. Om du tittar på kortet här nere ser du på vänster sidan en liten "ostbåge" eller en bula. Du skall starta med att lägga tråden till andra sidan på den sidan där ostbågen sitter. Alltså: Ostbåge på vänster sida som på bilden? Ta tag i ändan av tråden på vänstra sidan och lägg den åt höger över mittisarna och den andra tråden. Ostbåge på högra sidan? Ta tag i  tråden på högra sidan och lägg den åt vänster.
18. Fortsätt att knyta tills du har en liten ögla på slutet. Ta bort tejpen så på undersidan så att du kan knyta så långt som möjligt.
19. Trä först det vänstra snöret genom öglan uppifrån och sedan det högra snöret underifrån.

20. Peta in dina snören genom öglorna så att du får ett armband. Om dina öglorna är för små kan du bända upp dem med en spik.
21. Nu kan du välja hur du vill avsluta din armband. På ett enkelt sätt genom att knuta en knop (översta bilden) eller utmana dig genom att knuta en keltisk knop (nedersta bilden)

22. Om du väljer en enkel knop så trä du armbandet kring handleden och ta av den för att se hur mycket utrymme du behöver. Håll fast där knuten ska knutas och knyt.

23. Dra åt klipp av resten av snören och bränn försiktigt ändarna.

25. För den Keltiska knuten tar jag hjälp av ProfessorParacord på Youtube.
"Stäng" ditt armband och trä armbandet på följande sätt på din hand och följ anvisningarna i filmen. Ge inte upp vid första försöktet, jag behövde också öva några gånger!!!!


eller kolla här:Nu är du färdig. Bra jobbat!!! Sudda ut sträcket som du ritade på bordet. Ta en bit markeringstejp skriv ditt namn och klass sätt fast på armbandet och lämna in till läraren.


Be om ett linjerad papper. Skriv: namn och klass på pappret. Svara på följande frågor:
1. Lyckades du följa beskrivningen utan hjälp av andra?
2. Om du behövde hjälp var i beskrivningen tyckte du att det blev svårt?
3. Vad har du lärt dig?
4. Hur löste du eventuella problem?
5. Vad tycker du om ditt armband?
6. Var detta en rolig uppgift? Ja eller nej och varför?
7. Lämna in hos läraren.


Vi syns snart/Ha det bra Annemarie


1 kommentar:

  1. Wow! Såg ju inte allt för krångligt ut, kanske man borde testa vid tillfälle. =)

    SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar!