Follow by Email

onsdag 19 februari 2014

Gör din egen visselpipa 1Idag tillverkade jag några visselpipor i trä. Den till vänster är gjort i träslaget bok och till höger i päron och bok. Steve Ramsey har en länk på youtube på engelska och där kan du downloaden en ritning. Måtten är i inch men jag har räknat om de i mm. Jag ändrade lite på måtten och det fungerar bra. Här följer en beskrivning på svenska.


Klipp ut mallen och lim den på ett 20 mm tjock trä ämne. Var sparsam med lim.


Spänn fast ämnet och borra hål med 20 mm borr i pelarborrmaskinen.


Såga ut med den elektriska kontursågen och slipa sedan eventuellt på den elektriska slipskivan.


Såga den översta delen av visselpipan och akta dig att du inte tappar bort den. Nu kan du försiktigt slipa bort pappret och slipa den delen där du kommer att blåsa luft genom. Slipa också den lilla översta delen en bra bit tunnare men inte på sidorna.
Klipp ut den andra delen av mallen och limma den på en tunt träämne (max 4 mm). Om du kan klippa fint så kan man också klippa ut mallen exakt och rita rund på trä så att du slipper limma. Tepa ihop två sådana delar i hörnen så att du bara behöver såga en gång.Såga större en själva mallen och ta sedan bort pappret.


Limma ihop sidorna med själva "kroppen" och lägg en pärla i visselpipan. Mina pärlor hade en diameter på 7-8 mm. Efter torkningen kommer det som krävs mest tålamod: att montera den lilla överdelen och att sätta den så så att du får bra ljud. På en visselpipa tog den 10 minuter för mig att få bra ljud, så ha tålamod. När du får bra ljud markera då försiktigt med blyerts var den sitter, ta loss limma, sätt tillbaka där du har markerad, testa om den visslar och låt torka.

Nu är den färdig du skall bara slipa den fin. Jag slipade sidorna tunnare
med hjälp av slipskivan. Detsamma gjorde jag runtom. Sedan slipade jag den för hand och lackade den.Hmm detta gav mersmak!!! Nästa visselpipa ska inte se ut som en traditionell. Undrar om det fungerar med en fågel. Återkommer inom kort.Hej då/ Annemarie

2 kommentarer:

Tack för att du lämnade en kommentar!