Follow by Email

måndag 19 augusti 2013

Svarva en ask med lock
Kring min dator ligger det olika minneskort och det ska det bli ändring på. Jag tillverkade små askar inspirerade på de här askar fast mycket djupare och mekanisk tillverkning. Här följer en beskrivning: Såga till en kvadrat. Höjden på min kvadrat var 45 mm, bredden 75mm. Jag använde träslaget björk.
Bestäm mitten genom att rita sträck från hörn till hörn.
Spänn fast i skruvstycket, tvinga fast skrivstycket på bordet av pelarborren och borra ett 3mm djupt håll med en 65mm borr i låg hastighet.
Rita sedan på andra sidan en cirkel då att du vet var du ska svarva.

Montera i expanderchucken i svarven och svarva BARA där du har ritat din cirkel med den smala skrapsvarvmejsel. Tänk på att inte svarva för djup, jag svarvade till 32 mm då hade jag 3mm kvar tills jag skulle se var borrens tagg hade suttit. När du har svarvat färdig kan du slipa insidan men tänk på att be din lärare att ställa svarven på lägsta hastighet och slipa bara i fördjupningen, ovansidan kan du slipa på rondellslipen.

Du kan också måla din ask först innan du svarvar, sedan rita cirkeln och svarva, då blir den som den asken till höger. På asken till väster målade jag bara insidan, lät det torka och sedan slipade jag ovansidan lätt på rondellslipen så att jag blev kvitt med några små slarviga skvätt målarfärg.
Lägg din ask upp och ner på materialet till locket och rita rundom. Du kan såga lite utanför markeringarna med den elektriska figursågen och sedan slipa den i samma mått som asken. Som du ser på bilden har den 6,5 mm stora fördjupningen som jag borrade försvunnit. Jag slipade bort den på rondellslipen. Det lilla hålet av borrens tagg får sitta kvar annnars blir botten för tunt.
Tapa fast locket på asken, spänn fast i skruvstycket och borra ett håll på 6mm genom locket och minst 25mm i asken. Knoppen kan du svarva, tälja eller montera en rundstav i en träkula eller så tänker du ut en egen lösning för att tillverka en knopp med tapp. Utbehandla (måla, olja, vaxa) din ask om du vill innan du limmar fast din knopp.
Så nu blir det ordning på mina SD-kort! (eller spännen, gem, sydd, örhängen.............)

Lycka till/Annemarie.

3 kommentarer:

  1. Snygga askar! Jag tycker speciellt om att du färglägger en del och låter annat vara naturfärgat.

    SvaraRadera
  2. Inspirerad igen :) Här är min variant http://slojdpedagogen.blogspot.se/2013/10/svarvuppgift-del-2-och-en-reflektion.html

    SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar!