Follow by Email

lördag 20 oktober 2012

Piffa upp din konservburk 2
Fler burkar med knoppar. Alltså "knoppinspiration" och en liten beskrivning för de elever som vill göra ett litet projekt på en eller två lektioner innan terminen är slut. Den röda knoppen tillverkade jag genom att först rita en mindre cirkel i en större med en passare. Borra den mindre cirkel och såga sedan på linje till den större. Slipa, borra håll för tapp, limma, måla och färdig är den. Den vita koppen är svarvad och till spiralen hittar man instruktioner här.


Locket består av tre delar: en knop, en ovandel och en underdel som är mindre. Det är lättast att börja med den undre delen av locket. Gör så här:


Ställ din burk upp och ner på en träbit (kan också vara plywood) som är ungefär 5-8 mm tjock och rita av omkretsen av din burk. Såga ut precis på strecket eller lite utanför och slip intill strecket på sliprondellen.


Mät sedan insidan av din burk med stryckmått.


Rita sedan med  stryckmåttet på undre delen av locket och slipa med sliprondell fram till strecket. Prova sedan om locket passar.


Limma fast undre locket på delen där du sedan ska såga ut övre locket. När det har torkat (20 min) ställer du din burk igen upp och ner på locket och ritar omkretsen en gång till. Såga och slipa och nu är du färdig med locket om du inte vill snida i det så att säga....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Tack för att du lämnade en kommentar!