Follow by Email

söndag 7 oktober 2012

Klocka av lp-skiva


Man kan göra mycket ut av gamla lp-skivor. Jag gjorde några klockor, inspirationen fick jag av pavel-sidorenkoDet är inte så svårt att såga i en lp-skiva men man måste vara mycket försiktigt och såga lugnt och fint. Om du också vill göra en lp-klocka rekommenderar jag dig att börja med ett enkelt motiv utan alltför många krusiduller eller öva först för att se vad du klarar av.

Gör så här:
Rita din klocka i skala 1:1 på två A-3 ark som man sätter ihop med tape.Klipp ut och rita av din ritning på lp-skivan med en mjuk blyertspenna.
Ta fram lövsågen och lövsågsbrädan och öva att såga i en test bit, såga mycket lugnt. Se till att lp-skivan hela tiden får tillräcklig med stöd från hjälpen och håll emot genom att trycka ner skivan med handen mot brädan när du sågar Kunde inte visa exakt för den handen som bör stödja lp-skiva håller i kameran :-). När du känner dig redo börjar du såga i din lp- skiva som ska bli din klocka.
När du har sågat ut din klocka är det dags att fila kanterna med en fin fil.  Fila mycket försiktigt så att din lp-skiva inte spricker och se till att inte repa framsidan.
När du är nöjd är det dags att ta ur urverket från IKEA klockan (19 kronor på Ikea) eller ta urverket från en klocka som du har köpt på loppis och gör ett hänge kring urverket med hjälp av ståltråd så att du sedan kan hänga upp klockan på väggen.

7 kommentarer:

 1. Hejsan

  Trevliga klockar du har gjort. Det är ju återvinning i högsta grad nästan. Tck för kommentaren i min blogg.
  Ha en fortsatt skön söndagskväll.

  SvaraRadera
 2. Hejsan

  Trevliga klockar du har gjort. Det är ju återvinning i högsta grad nästan. Tck för kommentaren i min blogg.
  Ha en fortsatt skön söndagskväll.

  SvaraRadera
 3. Har lenge ønsket å lage LP-klokke! Takk for at du deler :) Beppe

  SvaraRadera
 4. Vilken härlig klocka! har tittar på ett par stycken nu och känner mig jätte sugen på att göra en. tack för att jag fick veta hur man nu gör! :P

  SvaraRadera
 5. Kan man skära i skivorna på något annat sätt utan att de spricker, ex med kniv av något slag? Är så sugen på att testa men ids inte köpa såg enkomt till det :p

  SvaraRadera
 6. Hej Hur tar jag ut urverket från IKEA klockan RUSCH.. finns det nåt knep? Har försökt och helt omöjligt, till den grad att jag förstört urverket. :(

  SvaraRadera

Tack för att du lämnade en kommentar!